Laboratorij za Mikroelektroniko (LMFE) razvija mikroelektronske senzorje, vezja in sisteme za različne aplikacije. Glavna področja raziskav in razvoja so avtomobilska industrija, raziskave materialov in zaščita ljudi. 

Laboratorij LMFE načrtuje in razvija mikroelektronske senzorje in sisteme že od leta 1972. Aktivnosti v laboratoriju so bile na začetku povezane z razvojem vezja za obrambo in zaščito, kasneje pa se je preusmeril predvsem na projekte povezane z avtomobilsko industrijo. Nekaj od teh projektov je zbranih v naslednjih točkah: 

 

  • Prvi čip za telefon, ki je pokril vse funkcije
  • Ena prvih RFID kartic za masovno uporabo 
  • Kontrolni sistem za zračno blazino
  • Prvi integrirani MEMES giroskop 
  • Prvi magnetni mikro sistem za nadzor varnostnega pasu v avtomobilu
  • integrirani EPS sistem
  • ….

in še mnogi drugi.

Glavne aktivnosti zadnjih let so usmerjene v razvoj THz senzorjev in sistemov ter v razvoj umetnega nosu za zaznavo kemičnih spojin s poudarkom na najbolj uporabljenih eksplozivih. 

Pri razvoju THz sistemov je bil načrtani in izdelan nov, visoko učinkovit THz senzor, ki deluje na principu mikorbolometra. Ima visoko občutljivost ter nizko ekvivalentno vrednost šumne moči. THz sistemi izdelani v LMFE so  sposobni zaznati predmete zakrite za pregradami in , zato so uporabni na področju zaščite. Deluje na sobni temperaturi, brez dodatnega hlajenja. Je prenosen in omogoča zajem 2D THz slik na razdalji 5m.  

Umetni nos, imenovan tudi UNOS je bil razvit za detekcijo eksplozivnih par v zraku. Temelji na diferencialnem paru COMB kondenzatorjev, ki je polovično modificiran. Osnovno je bil senzor namenjen zaznavi le enega eksploziva, kasneje pa je bil nadgrajen za detekcijo več različnih molekul simultano. Sistem je visoko občutljiv in omogoča nadgradnjo z več kanali, kar pomeni zaznavo toliko različnih substanc, kolikor je kanalov.

Scroll to Top